Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3-åringen - en humorist!

Fant denne på www.mammanett.no (11.12.2010) og må si jeg flira mye mens jeg leste. Kjente meg igjen i SÅ mye av dette her... Har uthevet noe av det som jeg kjente meg mest igjen i. Dessuten en veldig fin forklaring på trassalderen og noen gode tips til hvordan man bør håndtere den.


Barnets utvikling er på vei til å bli et selvstendig og tenkende individ blomstrer i treårsalderen. Karakteristisk er at barnet snakker nå flytende. Noen treåringer begynner også å se sammenhengen mellom tale og skriftspråk og begynner å interessere seg mer for skrift i bøker og høytlesning. Barnet er fortsatt glad i å lære nye ord, og kan derfor lytte nøye til hva de voksne sier. Det klarer stadig å konsentrere seg lengre ad gangen. 

En del barn vil i 2-3 årsalderen begynne å spørre "Hva er det?" eller "Hva da?" eller rett og slett bare: "HÆ?" Ofte vil det spørre igjen og igjen, og det kan være ganske slitsomt for foreldrene å svare på spørsmålet gang på gang. Dette er barnets måte å prøve å lære og huske nye ord på, eller forstå en sammenheng på. Når barnet nærmer seg 4 år vil det dukke opp et mer komplekst spørsmål: "Hvorfor det?" Barnet vil avkreve forklaring av deg om hvorfor himmelen er blå, hvorfor man skal spise forkost før middag, hvorfor hunder sier voff og ikke bæ osv. Lykke til!

Treåringen forstår hva ord som beskriver hva han føler betyr. Eks: sulten, trett, gøy, kjedelig. Det begynner også å forstå ord av mer kompleks betydning som f.eks: på, av, bak, under, over, utenpå.

Hos en treåring som er blitt møtt med empati fra voksne, og som utvikler seg normalt vil tydelig vise forståelse for at andre har det vondt eller er lei seg. Barnet er sjenerøst og vil ofte forsøke å trøste et annet barn som har det vanskelig. Barnet begynner nå å få en forståelse for at det faktisk ikke er universets midtpunkt, men at det finnes andre mennesker som i tillegg til å ha en relasjon til barnet også kan ha relasjoner til andre. Andre kan ha et liv som faktisk ikke handler om barnet. Barnet er interessert i å betrakte relasjoner. Eks: mamma og pappa, andre barn som leker sammen, hvordan barnehagepersonalet snakker sammen osv. - "Hysj!" kan barnet si om det ser at mamma og pappa diskuterer høylytt; "Vær snille!"

Atskillelse fra mamma og pappa er nå som regel helt udramatisk for 3-åringen når det er i vante omgivelser, med kjente mennesker. Det vet med sikkerhet at du kommer tilbake, hvis du tidligere har vist at du er til å stole på.

Humoristen på 3 år
Treåringen er en humorist. Glede er selve livseliksiren for en treåring. Alt som er morsomt gir glede. Siden barnet nå kan og vet mye om dagligdagse gjøremål, kan nettopp å tulle litt med dette være utrolig morsomt. Pappa som prøver å pusse tennene med hårbørsten, storebror som igjen og igjen bommer på dørhåndtaket vil bringe frem liv og latter hos treåringen. Det finnes ikke et mer takknemmelig Foto: Torgeir Sørensen publikum enn treåringer. Dukketeater, tivoli, dyrepark osv. er midt i blinken for denne aldersgruppen. Det er ikke alltid at det holder seg helt på matten. Vitsing om tiss, bæsj og promp er frydefullt.

Foreldrene kan bli ganske slitne av denne noe spesielle humoren, men trøst deg med at det er en fase som går over. En treåring begynner å vise interesse for sitt eget kjønn. Det vet forskjell på jenter og gutter. Ca. 3 1/2 år gammel vil 3-åringen være bevisst sitt kjønn og begynne å vise interesse for de fysiologiske forskjellene på gutt og jente, for eksempel hvordan de tisser på to ulike måte.
Leken er fantasirik og barnet klarer å løse stadig mer kompliserte oppgaver, som for eksempel litt større puslespill. Ved fantasilek kan man nå se at barnet dikter opp stadig flere mennesker og gjenstander og plasserer dem i mer sammensatte situasjoner. Liksom-lek brukes for å etterligne voksne.

Gjennomsnittelig vekt og høyde ved 3 års alder

 • Jenter:
  Vekt: 9,6 - 21 kilo
  Høyde: 83,5-106,5 cm
 • Gutter:
  Vekt: 10 - 20,8 kilo
  Høyde: fra 85-107 cm
  Kilde: WHO


Visste du at...
Jenter flest blir 7 cm lavere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?
Gutter flest blir 7 cm. høyere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?

La 3 åringen hjelpe til!
En treåring ønsker ofte å få lov til å hjelpe til med ulike huslige oppgaver, som å dekke på bord, tørke støv og henge opp klær til tørk. Det barnet gjør er snarere lek enn arbeid. Det kopierer gjerne deg som voksen når det får hjelpe til. Å mestre oppgaver selv er viktig. De fleste 3-åringer spiser selv ved hjelp av skje og gaffel, kan drikke av et vanlig glass og kan også tildels kle på seg flere plagg uten hjelp.  

Bevegelse
3-åringen er smidig i kroppen og kan gå opp trapper med stor selvtillit. Det kan hoppe fra det nederste trinnet og det kan holde balansen på en fot i 1-2 sekunder. Sykle trehjulssykkel går greit. Treåringen har en klar selvfølelse og begynner å bli bevisst kroppens grenser for hva som er trygt å gjøre og hva som er utrygt. Tillat at barnet får prøve ut sine evner og ikke bli overbeskyttende. Det trenger å få lov til å teste ut kroppslige ferdigheter for å lære å samordne bevegelser. En 3-åring har en grenseløs energi og er klar til å gi seg i kast med mer krevende aktiviteter. Gi det rom og mulighet til å være aktiv. Et klatrestativ i hage eller på lekeplass er nyttig. Hold øye med det hvis det klatrer høyt!

Foto: Tina Hosen Trassalderen snart forbi?
Typisk forbinder mange 2-årsalderen med trass, men barn på 3 år er sjeldent ferdig med denne fasen. Dette kan komme og gå i perioder mellom 2-4 år. Barn i alderen 2-4 år vil gjennomgå på flere stadier vanskelige perioder i sin utvikling. Populært kalt trassalder. Barnet kan tilsynelatende plutselig, uten at du skjønner hvorfor, bli illsint, sparke og slå, hyle, legge seg ned på gulvet, og virke helt utenfor kontroll. Hva i all verden er det som skjer?
La oss gjøre et lite tankereksperiment.
Du bruker ca. 2-3 år av livet ditt til å pugge en hebraisk bok. Du kan nå lese og skrive alle ordene som står i den. Selv om du nå har lært deg en hebraisk bok, forstår du ikke innholdet. Du innser plutselig det håpløse i dette; du har brukt to år av ditt liv til å lære en bok, men du forstår overhodet ikke hvorfor, du skjønner ikke innholdet!

En to-treåring har i sitt korte liv lært seg daglige rutiner og gjøremål. Dette er sengen min. Her sover jeg. Dette er mammaen og pappaen min. Jeg legger meg hver kveld og sover også litt på dagen. Vi spiser mat på kjøkkenet. Jeg bruker bleier og mamma eller pappa bytter bleiene på meg. Hver morgen reiser jeg i barnehagen. Da skal mamma og pappa på jobb. Slik har livet vært, og det har føles trygt ut.
Barnet modnes og nye banebrytende tanker vokser frem:

Hvorfor skal jeg sove i akkurat denne sengen? Hvorfor kan vi ikke være hjemme i stedet for å reise i barnehagen? Hvorfor skal jeg egentlig gjøre dette? Hvorfor i all verden har jeg gjort dette så lenge???? Barnet setter spørsmålstegn ved rutiner og vaner og innser det meningløse ved å ikke ha egentlig forstått innholdet, på samme måte som vi ville ha gjort om vi hadde brukt år av vårt liv til å pugge en meningsløs hebraisk bok.
Dette medfører en stor krise for barnet. Ingenting føles meningsfylt! Alt er snudd opp ned, og det oppleves ubehagelig for barnet.
Hva gjør så foreldre som står der sammen med det skrikende, sparkende og desillusjonerte barnet?
Husk at det som skjer hos barnet nå er en viktig utvikling. Etter at trassperioden er gjennomgått vil barnet oppnå en enorm modning. Det vil forstå at det finnes andre liv, barn, hjem og det vil oppnå stor innsikt. Det vil begynne å leke med andre barn, i stedet for å leke ved siden av andre barn. Det vil lære seg i trassperioden å ta hensyn, lære og vente, lære og dele og bli en sosial person.

Fire råd til foreldre til barn i trassalder

 • Ikke forsøk å unngå trassalderen, eller gjøre det til en viktig sak å unngå og avlede trassanfall.
 • Møt barnets reaksjoner og følelser med respekt.
 • Ikke tro at noe er galt med barnet ditt eller med din barneoppdragelse selv om barnet trasser.
 • Tenk at motstand i både barn og voksne sine liv medfører økt vekst. Trassalderen er et viktig ledd i barnets utvikling og modning.


Møt trass med respekt!
Et barn i trassutbrudd skal ikke trøstes. Tenk deg en mann i 40-års krise. Han forteller sin frue at han egentlig ønsker seg en ny jobb. Han er frustrert over sin nåværende arbeidsplass og har lyst til å søke på en ny og helt annerledes jobb. Hans kone klapper ham på hodet og sier: "Så, så lille venn. Det går nok over. Du har nok bare en dårlig dag." Mannen ønsker ikke å bli møtt på denne måten av sin kone. Han ønsket seg respekt, eller kanskje litt motstand.
Barn ønsker også at dets følelser blir tatt på alvor. Det ønsker å bli møtt med respekt, men det trenger også grenser. "Jeg forstår at du er sint nå, og at du ikke vil legge deg. Det er greit at du er sint. Men du får ikke lov til å slå meg, fordi det gjør veldig vondt. Det er sent på kvelden og nå må du legge deg."
Å bli sint på barnet vil bare forlenge den smertefulle trassperioden. Barnet vil bli forvirret og frustrert.
Her kan du dessuten lese noen flere råd om å håndtere barn i trassanfall her i artikkel om barn og sinne: Trassalder


Pottetrening?
Gjennomsnittlig rundt 3-årsalderen slutter barn med bleier.


Til dere som har / har hatt en 3-åring: Kjenner dere noe av dette igjen eller?

Én kommentar

Hagebyveien

13.12.2010 kl.11:57

Oioi...ja, min 3åring er jammen etter boka. Som om det var skrevet om han ja!

Får så utrolig mange spørsmål om dage, som rett og slett er umulig for meg å svare på...hehe

Skriv en ny kommentar

Oss i Ugleveien

Oss i Ugleveien

32, Skien

Velkommen hit til Ugleveien! Jeg heter Desirée og er rundet 30 år. Jeg er gift og har to nydelige barn født i 2007 og i 2010. Er utdannet allmennlærer og jobber som lærer i barneskolen. Jeg blogger for min egen del og da handler det stort sett om min egen hverdag. Ta gjerne kontakt:desiree_aad@hotmail.com

leser min blogg akkurat nå
Online Casinos bloglovin bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits