Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hvor blir det av julebukkene?

Jeg har så mange gode minner fra den gang jeg som liten gikk julebukk i romjula. "En skulle vøri fire år i romjul´n..." Vi kledde oss ut som både nisser, gamle damer og draculaer og sang julesanger for naboene. Vi kom hjem med kurvene fulle av julekaker og godterier.

Men som så mye annet av norske tradisjoner, ser også denne ut som om har dødd helt ut. I alle fall her i Ugleveien. Vi har bodd her i snart 5 år og har aldri hatt besøk av en eneste julebukk. På Halloween, derimot... Har som regel helt glemt bort hele Halloween og vi pleier ikke å ha skapene fulle av godterier til enhver tid. Dessuten har jeg vært veldig i mot denne "nye" tradisjonen... Synes ikke noe om denne skikken at barna skal "true" med at enten skal de få godteri eller så blir det knep. Ufint! Huff, jeg begynner å føle meg litt gammel her jeg sitter akkurat nå. Hehe.

Men er det ikke rart at ingen går julebukk lenger? Barna elsker å kle seg ut, det er sikkert og visst. Og når er det folk har haugevis av kaker og godteri liggende i skap og skuffer? Jo, i jula!

Selv hadde jeg tenkt å blåse liv i denne norske julebukktradisjonen med min eldste sønn i år. Nå er han dessverre ikke i form. Jeg håper han kommer seg etter hvert sånn at vi rekker å gå julebukk nå i romjula.

Her fant jeg litt fakta om julebukken:

JULEBUKK
Denne romjulsskikken, å kle seg ut med julenissemaske og gå rundt på dørene, hvor man for en sang eller opplesning av et vers blir bevertet med julegodter - er ennå i bruk i Norge, og blir kalt "å gå julebukk". Som regel går man flere i følge, men dermed opphører også likheten med fortidens julebukker.
Ennå i det forrige århundre oppfattet folk julebukken (-geita) som et usynlig vesen som en viss tid før jul langsomt og gradvis nærmet seg gården og opptrådte som vokter over at juleforberedelsene gikk riktig til. Noe av det viktigste var å påse at alle fikk et nytt plagg til jul. Selve julekvelden kom den inn i huset, og mange steder ble den ansett som en deltager i "Åsgårdsreiens" mangfoldige skare fra åndenes verden, som forlot gården trettende dag jul. Allerede her finner vi altså en gammel, uklar sammenheng mellom et mystisk, usynlig vesen som tiltvinger seg adgang til gården, og en slags julegave. En personifisering av julebukken i eldre tider gikk ut på at unge menn iførte seg et loddent teppe e.l. og holdt et kunstig geitehode med horn på en stang, ofte med et snor-arrangement som fikk kjeften til å åpne og lukke seg. Julebukken kunne også være svertet i ansiktet. Fra mange deler av landet har vi vitnesbyrd om at dette vesenet ble presentert som et skremsel for både voksne og barn. Den ville vite - likesom julenissen i nyere tid - hvem som hadde vært snille i årets løp. Fra andre kilder heter det at bukken gjorde alle slags hopp og sprang mens en sang ble sunget; derpå falt den "død" om, men ble under alminnelig jubel "levende" igjen så snart sangen var avsluttet.


(Bildet er funnet på google)


Har du hatt besøk av julebukker i år? Eller skal du gå selv?

15 kommentarer

Beatriz

27.des.2010 kl.11:30

Ja nå for tida er det ikke mange av dem! :( de som er såå søte og koselige :))

gikk selv noen ganger, men mange som bare slengte døra i fjeset osv...de vill ikke engang ta seg tid til å høre. Kansje derfor?

fin blogg, ha en fin jul videre :D!

koselig om du deltok på min hot or not? :)

Lene-Marie

27.des.2010 kl.11:33

Nå går folk heller nyttårsbukk

foom

27.des.2010 kl.11:34

Jeg gikk i fjord, vurderer og gå i år å :)

Kommentere tilbake? ♥

anettesbokboble

27.des.2010 kl.11:46

Her tar du opp et viktig tema syns jeg! Har selv mange gode minner fra da vi gikk julebukk, og syns det er fryktelig synd at Halloween har tatt overhånd! God Jul, hilsen Anette :)

Winta

27.des.2010 kl.11:49

Jeg gikk også i fjord ;)

Koselig med en kommentar tilbake=)

Oss i Ugleveien

27.des.2010 kl.12:24

Lene:

Har aldri hørt om det,jeg...

Går man på selveste nyttårsaften da eller 1. nyttårsdag?

Oss i Ugleveien

27.des.2010 kl.12:28

anettesbokboble:

God jul, Anette!

Fantastiske bilder du hadde på bloggen din...

Malin

27.des.2010 kl.12:28

Har faktisk ikke hatt besøk av julebukk i år! :O Det er jo kjempestas! Når jeg var mindre, var jo det kjempestort når man skulle gå julebukk :)

anne

27.des.2010 kl.12:38

haha er snart 14 år.. men jeg elsker å gå julebukk så jeg skal kle på meg nissedrakten idag gitt..

Monika ♥

27.des.2010 kl.12:51

Jeg skal gå idag, mest sansynlig! Jeg liker ikke halloween, selv om jeg er, vell, barn. Det er mer som tigging, men om du ikke vil ha besøk av halloween 'gåere', kan du slå av utelampen, det er visstnok en regel eller sånn i amerika :)

Oss i Ugleveien

27.des.2010 kl.13:33

Monika:

Så bra!

Jo, vi prøvde det med utelampen i år, men barna ringte på likevel...

Lilli

27.des.2010 kl.14:20

Nei,ikke vært noen her de siste årene faktisk

Jeanette

27.des.2010 kl.14:48

Ja, vet du hva! DET lurer jeg også på:-O Hvor blir det av Julebukkene???

Aslaug

28.des.2010 kl.00:36

Så fin blogg Desirée! Må vel få meg blogg etterhvert jeg og siden jeg bor borti gokk nå;) Vi fikk julebukker på besøk i dag:) Fire utrolig skjønne småjenter som sang så fint (Hørte på de at de hadde øvd lissom!) Høflige var de også. Åååh<3

PS: Er ikke fan av Halloween jeg heller...bare tigging!

Oss i Ugleveien

28.des.2010 kl.08:59

Aslaug:

Takk, Aslaug! =)

Skriv en ny kommentar

Oss i Ugleveien

Oss i Ugleveien

31, Skien

Velkommen hit til Ugleveien! Jeg heter Desirée og er rundet 30 år. Jeg er gift og har to nydelige barn født i 2007 og i 2010. Er utdannet allmennlærer og jobber som lærer i barneskolen. Jeg blogger for min egen del og da handler det stort sett om min egen hverdag. Ta gjerne kontakt:desiree_aad@hotmail.com

leser min blogg akkurat nå
Online Casinos bloglovin bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits