Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Støv på hjernen!

Nå har jeg tatt alle tre soverommene grundig, og jeg sier bare én ting:

 STØV!

Man blir jo aldri kvitt det... Et tykt, fint støvlag på sengegavlen og kommoden og tusenvis av hybelkaniner på gulvet.... Så da tenkte jeg: Går det an å redusere mengden støv og i så fall; Hvordan?

(Bildet er funnet på Google)

Google er en fin ting. Skrev inn ordet `støv` i søkerfeltet og da fikk jeg 541 000 treff. Jeg kom over en artikkel fra DinSide med overskriften: "Hvor kommer støv fra? Og hvordan kan du redusere problemet?"  PERFEKT treff!

Der fant jeg ut blant annet at i følge en tysk undersøkelse produseres det 6 milligram støv pr. kvadratmeter pr. dag i private hjem.

Men hva er egentlig støv?

Støv består av en rekke mer eller mindre ekle greier, som døde hudceller, fibre fra tepper og møbler og skitt og luftbårne partikler som tidligere befant seg utendørs.

De to sistnevnte utgjør omtrent 60 prosent av støvet.

Egentlig ganske ekkelt å tenke på i grunn...

Her er noen gode tips mot støv fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF):

 
 

  • Ha det ryddig: Unngå rotete innredning, åpne hyller med papirer, permer, bøker, materialer og lagervarer som samler støv.

  • Bruk sentralstøvsuger: Den har ingen returluft som igjen virvler opp støv i rommet. Derfor er den en god løsning for astmatikere, allergikere og andre overfølsomme personer. Som et godt alternativ til slike anlegg er støvsugere med god sugeevne og god filtrering av utblåsingsluften.

  • Unngå vegg-til-vegg-tepper: Faste tepper er vanskelige å holde rene og blir lett lager for støv og skitt.

  • Gå for glatte flater: Som er lette å rengjøre. Støv fester seg lett på rue materialflater som for eksempel ubehandlede panelvegger og strietapet på vegg.

  • Velg møblene med omhu: Unngå stoppede møbler og «tunge» gardiner, pyntegjenstander og puter. Åpne skap, og skap som ikke går helt opp til tak, er andre steder der støvet samler seg og ofte blir liggende.

  • Bruk mikrofiberkluter: En mikrofiberklut er positivt ladet mens støv er negativt ladet. Det er derfor mikrofiberkluter holder så godt på støvet i motsetning til en bomullsklut som er negativt ladet og derfor lite effektivt til støvtørking.

  • Pass på innetempen: Temperaturen innomhus bør holdes på ca. 20-22 grader, og cirka 5 grader mindre på soverom. Oppvarming av inneluften gjør støvet tørt og svevende. Unngå varmekilder som er vanskelig å holde rene.

  • Se opp for skitne sko: Mye smuss, sand, jord og gress kan forhindres i å dras med inn, hvis en rist eller såkalte gressmatter/grove matter ligger foran inngangspartiet. Å fjerne løse matter/tepper innendørs om sommeren er et godt tips. Om vinteren er det greit å ha matter som kan avlaste fuktig skotøy, slik at fukt og smuss ikke blir dratt inn i resten av huset.


Ja, dette visste jeg vel kanskje fra før. Sentralstøvsuger har vi ikke, og å ha det ryddig på barnerom er vel kanskje ikke det enkleste her i verden... Skulle liksom ønske det fantes en mirakelkur for støv:  "Ønsker du deg et støvfritt hjem? - Kjøp `No more dust`!" 

 Husarbeid ligger ikke helt for meg... Kan dere tenke dere noe mindre givende arbeid enn husarbeid? Man rydder, støvsuger og vasker til den store gullmedalje og da er det kanskje fint i én dag, toppen! Ikke er det noe gøy mens man holder på heller... Det jeg egentlig ønsker meg mer enn noe annet er en vaskehjelp. Tenk å komme hjem til et plettfritt hjem annenhver uke eller enda bedre; HVER uke?? Vi har snakket om å skaffe oss en vaskehjelp her i Ugleveien en stund nå. Vi får se når jeg begynner for fullt i jobb igjen.

Har dere vaskehjelp? Eller som meg; noe dere kunne ønske dere?

4 kommentarer

Aslaug

30.des.2010 kl.17:44

Hadde sentralstøvsuger i en leilighet jeg hadde før, og det var kjempebra! Angående vaskehjelp ville jeg ikke nølt et sekund med å skaffe meg det om jeg hadde hatt barn. Er sikkert vel anvendte penger, og det kan da umulig være så dyrt å få en til å ta huset en gang i uka? Tanta og onkelen min har det selv om det er bare dem hahahaha, de syns det var kjempedigg!

jervveien16

30.des.2010 kl.20:04

Vi har sentralstøvsuger og på nyåret har vi vaskehjelp også. De skal starte opp rett på nyåret, nå er det nok! Jeg er som deg ikke spesielt glad i å vaske. Er veldig glad i å ha det rent og pent, men det er vanskelig å holde det slik i en heim med to barn og voksne. Vi roter, støver og søpler litt alle sammen og til slutt blir fullstendig kaos. Ryddig i et par dager også er det like ille igjen.

Nei, du er så visst ikke alene om å tenke dette. I tillegg støver det veldig nå som vi fyrer med ved...Bøss overalt...

Anniken

Oss i Ugleveien

30.des.2010 kl.23:13

jervveien16:

Godt å høre at man ikke er den eneste. =)

Oss i Ugleveien

30.des.2010 kl.23:14

Aslaug:

Nei,dyrt er det nok ikke. Må bare finne noen man kan stole på. Litt kjipt å sitte igjen med et tomt hus... ;)

Skriv en ny kommentar

Oss i Ugleveien

Oss i Ugleveien

31, Skien

Velkommen hit til Ugleveien! Jeg heter Desirée og er rundet 30 år. Jeg er gift og har to nydelige barn født i 2007 og i 2010. Er utdannet allmennlærer og jobber som lærer i barneskolen. Jeg blogger for min egen del og da handler det stort sett om min egen hverdag. Ta gjerne kontakt:desiree_aad@hotmail.com

leser min blogg akkurat nå
Online Casinos bloglovin bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits