Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Eliza 9 måneder

 

Eliza ble 9 måneder for 5 dager siden. Fikk aldri skrevet noe om det for jeg stresset en del med skoleoppgaver og pakking før vi reiste til Barcelona. Eliza har blitt ei skikkelig, stor godjente som klapper søte og viser hvor stor hun er. Hun danser til musikk og roper "pus". Hun sier ma-ma, pa-pa, da- da og mange andre artige bablelyder. Hun har fått egne meninger og viser seg å være en nokså bestemt, lita frøken. Hun har også begynt å peke og sier "Se!" Hun åler seg i rasende fart bortover gulvene her og setter seg opp på egenhånd. Hun tar også et godt tak i TV-benken og i lekegrinda, så det er nok ikke lenge til hun reiser seg opp. Det er så herlig når hun åler seg bort til meg og løfter opp armene for å si: "Ta meg opp da, mamma!" Eller når jeg sier "Nei!" og går mot henne og hun snur seg i motsatt retning og stikker av... =)
I skrivende stund sitter hun på gulvet og ser på Dora på barnetv og klapper. Luan har også alltid likt Dora.


Men tilbake til Eliza og hennes 9 måneder lange liv. Jeg fant litt fakta om babyer på 9 måneder og må dra litt på smilebåndet når jeg ser gjennomsnittsvekt for jenter; 8,6 kilo. Eliza veide 9,88 kilo for godt over en måned siden. STORE jenta si det ;) Ellers er det veldig mye av dette fra babyverden som stemmer.
Hun er ikke så veldig skeptisk til fremmede. Det kan av og til ta litt lengre tid før smilet dukker opp.Sånn var storebroren også. I dag begynte hun faktisk å gråte for første gang, men da skal det sies at hun var ekstremt trøtt og sovnet 3 minutter etterpå.
Storebror og lillesøster ♥

Tatt fra babyverden.no:
Jenter veier gjennomsnittlig 8.6 kilo, og er 72 cm lange.
Gjennomsnittsguttene veier 9.1 kilo, og er én cm lengre enn jentene.
 
OM BARNET

I denne perioden kan hun være midt oppi den verste fasen med skepsis for fremmede. Den kan også gjøre seg gjeldende overfor far. Spesielt hvis far har vært en del «fraværende» i denne perioden. Mor er absolutt favorittpersonen, og som oftest den mest «naturlige» veiviseren i den lilles verden.

Barnet vet nå mye om hvordan hun kan oppnå kontakt med foreldrene, og gjør det gjennom smil, gråt, bevegelser, lyder og «ord». Hun kan tydelig formidle til andre hva som står på ønskelisten og hvordan hun har det. Dette er faktisk en viktig forutsetning for evnen til gjensidig forståelse og samarbeid. Mens du tidligere måtte tolke ytre tegn på behov og ønsker, forteller hun det nå selv! Et langt sprang i egen innsikt!

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Bruker sosiale handlinger for å løse problemer (ber om hjelp).
 • Ni måneder gammel vil barnet både gjenkjenne og reagere på navnet sitt og på de mest brukte ordene. Forskjellen mellom lyder døve og hørende barn lager er nå tydelige.
 • Bruker bestemte lyder for bestemte ting og vil gjerne konversere - kan bli frustrert om det ikke blir forstått.
 • Evnen til å huske og til å danne seg indre bilder av personer og gjenstander som ikke er til stede, opparbeides i denne alderen. Nå er det ekstra morsomt å leke titt-titt-leker. Det passive ordforrådet øker, og barnet forstår etter hvert enkle ord og beskjeder, f.eks at 'Nei!' betyr stopp. De aller første ord kommer snart nå: 'ma-ma', 'pa-pa' og 'da-da'.
 • Vinker "ha det", leker "klappe kake søte" og reagerer på spørsmål som "Hvor er pappa?"
 • Barnet er mer var for truende situasjoner. Noen barn får seg nå en 'trøst'. Dette kan være en sutteklut, et kosedyr eller noe annet som gir trygghet i spesielle situasjoner, gjerne i forbindelse med atskillelse, f.eks hvis barnet skal begynne i barnehage, hos dagmamma el. Psykologene kaller disse gjenstandene for 'overgangsobjekter'. Mange barn beholder denne trøsten helt til de nærmer seg skolealder.

Sanser og motorikk

 • Lærer å skille mellom lyder som ikke er kjente, f.eks. dyrelyder.
 • Nå begynner barnets kroppskontroll å bli bedre utviklet. De fleste barn kan nå sitte noenlunde stødig på gulvet. De kan støtte seg med hendene til siden, og tildels bakover, hvis de mister balansen.
 • Tar en skje og fører den opp i en kopp.
 • Fra ni måneder av kan barnet bære sin egen vekt når det støttes. Noen barn begynner å krabbe, men ofte er dette en lang prosess der barnet prøver ut forskjellige måter å bevege seg på, alt fra å åle seg fremover på magen, til å sitte oppreist. Noen få skyver seg også fremover på bakenden.

Interesser og aktiviteter

 • Barnet elsker å vise de kunstene det har lært seg, og klapper mer enn gjerne 'søte', viser hvor stort det er, at det kan danse til musikk osv.
 • Det er spennende å leke med store plastdåser, gryter, esker el. Barnet elsker å putte ting oppi og ta dem ut igjen.
 • Det er også moro å sitte på fanget og 'lese' bøker, eller å få bla og rive i et ukeblad.
 • Oppførselen blir stadig mer bevisst og mindre tilfeldig. Hver nye oppdagelse bygger på tidligere læring.
 • Kan konsentrere seg om en ting eller oppgave i flere minutter i strekk.
 • Barnet kan peke på ting som interesserer det. Det er ikke så interessert i å sitte på fanget som tidligere, men vil heller være på gulvet.
 • Barnet liker å 'hjelpe til'.
TIL MOR OG FAR

Et enda bedre samarbeid er mulig nå! Du kan følge barnets initiativ og se hva hun vil eller hva hun ikke liker å leke med. Det er fremdeles lett å lede barns oppmerksomhet mot detaljer i omgivelsene.

Ekstra fint er det om du kan snakke med engasjement og innlevelse om det dere ser sammen. Når du uttrykker felles glede, opplever hun at du er glad i henne. Glem heller ikke den gode kroppskontakten! Den er like viktig i alle aldre. Nå forstår også barnet at ting ikke forsvinner selv om de er ute av syne. «Gjemme-finne»-leken er derfor kjempemorsom!


Eliza har forresten de to siste nettene sovet helt rundt uten å våkne en eneste gang. Utrolig deilig! Hadde vært innmari greit om det fortsetter sånn...

5 kommentarer

jervveien16

25.jan.2011 kl.20:42

De utvikler seg så forskjellig disse små. Minsten vår har vært gigantisk helt siden fødselen (4710gr) og sånn har det vært hele tiden. Han følger sin egen kurve.

Morsomt når de blir små individer som babler, krabber og viser klart og tydelig hva de ønsker... Blir noen herlige stunder ut av det.

Gratulerer med stor og fin jente på 9 måneder :)

Anniken

Oss i Ugleveien

25.jan.2011 kl.21:01

jervveien16:

WOW! Det var litt av en fødselsvekt! Eliza var heldigvis "bare" 3 1/2 kilo...

Jeanette

25.jan.2011 kl.22:49

Gratulerer så mye med 9 måneder:-)!

MARITA GUNDERSEN

25.jan.2011 kl.22:55

nydelig !

barelitttil

26.jan.2011 kl.10:32

Gratulerer med 9 måneder til prinsessa :)

Skriv en ny kommentar

Oss i Ugleveien

Oss i Ugleveien

31, Skien

Velkommen hit til Ugleveien! Jeg heter Desirée og er rundet 30 år. Jeg er gift og har to nydelige barn født i 2007 og i 2010. Er utdannet allmennlærer og jobber som lærer i barneskolen. Jeg blogger for min egen del og da handler det stort sett om min egen hverdag. Ta gjerne kontakt:desiree_aad@hotmail.com

leser min blogg akkurat nå
Online Casinos bloglovin bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits